Mulle ei mitään uutta

Hyvät keskustelut kehittävät meitä.

Heli Wallin

Menikö aikasi hukkaa koulutuksessa? Ei tullut mitään uutta? Tämän tyyppinen kommentointi on tuttua itsellekin. Koulutus/tapahtuma ei vastaa odotuksia, ei anna uutta. Mutta oliko vika minussa itsessäni vai tilaisuudessa. Olinko virittynyt oikealle taajuudelle kuulemaan tai sekoittiko jokin muu ajatuksiani, huonosti nukuttu yö, riita, kiire..

Työntekeminen tulevaisuudessa on entistä enemmän yhdessä tekemistä ja toisilta oppimista. Tämän tiedon pitäisi synnyttää hinku oppia lisää yhdessä tekemisen taitoja, tiimiytymistä, ryhmätöitä. Lisäksi tiedossa on varmasti enenevissä määrin verkkokeskusteluja erilaisilla alustoilla, myötäelämistä toisen projekteissa ja oman työn jakamista/avaamista työkavereille. Riittämättömyyden tunnetta erilaisten härpäkkeiden käyttöönottamisessa ja tietojen jakamisessa verkottuvassa maailmassa. Riitänkö? Osaanko?

Turhautuminen, pelko ja pakko. Mitkä sisäistä motivaatiota ruokkivat kauniit sanat. Kuitenkin uusimmat tutkimukset kertovat, että sisäinen motivaatio on ainoa, joka ohjaa oppimista ja auttaa pysymään kehityksessä mukana. Ruokkimalla sisäistä motivaatiotani ruokin myös tulevaisuuttani, annan mahdollisuuden uusille ajatuksille.

Kukaan ei tiedä mihin menemme digin suhteen. Helsingin Sanomissa kirjoitettiin tekoälyn vaarallisuudesta sotateollisuudessa (HS 21.10.2018) ja toisaalta monissa työpaikoissa robotti tai tekoäly on jo yksi työkaveri, jonka suorituskapasiteetti on huikea. Mikä ihmisen rooliksi jää? Kukaan meistä ei enää pärjää yksinään. Perinteinen suomalainen työkulttuuri korostaa työtä, ei yhdessä oloa tai viihtymistä tai yhdessä tekemistä.

Ole siis huolissasi mitäänsanomattomuuden tunteesta. On kyse sitten työpaikastasi tai koulutuksesta tai kehittämisestä. Kysy muilta, miten meillä on valmistauduttu tulevaisuuteen. Lähde ulos ja tutustu uusiin ilmiöihin/tyyppeihin. Kysy seminaarissa vierustoverilta, mitä hän ajattelee digitaalisuudesta ja miten se hänen firmassaan näkyy. Käy paljon hyviä keskusteluja ja vaihda ajatuksia ja yhteystietoja. Jos hyvä tuuri käy, niin voit oppia paljon pelkästään keskustelemalla tai ainakin löytää uuden tiedon äärelle. Valmiita vastauksia ei ole.

Olemme kumppani, jonka kanssa voit sparrata, hengailla virtuaalisesti, ihmetellä digisti tai kasvokkain. Katso tulevaisuuteen nyt! Etsitään ratkaisuja yhdessä.

#heijastaonnistumista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *